Programma

Design Fest Gent toont wat design kan (en ja, ook moet) zijn: onderzoekend, experimenteel en activistisch. Niet alleen via presentaties, maar ook via lezingen, workshops en ontmoetingen.

Duurzaamheid heeft vele gezichten, daarom is het programma per dag opgehangen aan een thema. Bekijk het volledige programma hieronder. Volg ook de Design Fest Gent-socials voor meer informatie.

Blikvangers

Vrijdag 22/04/2022

22/04/2022
19:30

MIRY Concertzaal

Openingslezing

Ecologie Algemeen

Reon Brand – Co-Emerging Futures

Alles stroomt. Daar is Reon Brand, hoofd van Future Studies and Innovation bij Philips, zich maar al te bewust van. Met zijn studie ‘Co-Emerging Futures’ tracht hij de belangrijkste dynamieken van onze snel veranderende wereld in kaart te brengen en een antwoord te bieden op de vraag hoe die bijdragen aan een aantal mogelijke toekomsten. Hij onderscheidt vier hoofdstromen die de relatie tussen mens en natuur schetsen: een post-humane, een trans-humane, de stationaire staat en eco-verstrengeling. Enkel in het geval van die laatste, en volgens Brand met stip de voornaamste, wordt de mens en zijn noden (eindelijk) uit het centrum gedreven. Waardencreatie ontstaat binnen die denkwijze via een ecologisch-holistische benadering, die ten volle onderkent hoe alles fundamenteel met elkaar is verbonden. Welke rol kan design hierin spelen? Wat is de impact van die nieuw denkwijze op industriële processen? Stof tot nadenken en krachtvoer voor een urgent debat.

Reservatie met dag- of festivalpas, of €5.

Zaterdag 23/04/2022

23/04/2022
14:00 & 16:00

DMG Kelder

Workshop/ Performance

Food Foodwaste

Sien Vanmaele

Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld

Met een aanstekelijk geestdrift gaat Sien Vanmaele op zoek naar culinaire antwoorden op de klimaatverandering. In een meerjarig onderzoek naar het voedsel van de toekomst neemt ze ons mee van de oesterbanken in de Oosterschelde, over de zilte Boschplaat in Terschelling tot in de West-Vlaamse polders. Sien verwerkt de resultaten van haar onderzoek in een theatrale, zintuigelijke kookworkshop over de maaltijd van morgen gekruid met haar bedenkingen, twijfels en hoop. Ter voorbereiding ging ze in dialoog met marinebiologen, zeewieroogsters, slakkenchefs, zilte landbouwers en tarbotkwekers. Sien bant verpakking uit haar leven, kweekt paddenstoelen in haar voorraadkast en legt een micro-zilte tuin aan op haar dak. 

Schuif mee aan tafel en laat je verrassen door een culinair avontuur vol zeewier en insecten, kweekvlees en bloemenarmoede, stadslandbouw en zero waste konijnen in de tuin. Sien laat je hoopvol kijken, luisteren, proeven, ruiken en voelen, maar kan zelf onmogelijk voorspellen waar haar zoektocht naar zal leiden. 

Reservatie met dag- of festivalpas

23/04/2022
10:00 - 12:00 & 14:00 - 16:00

DMG (Plein WC rol)

Workshop

Hirngespinst - MoMu

Stap MoMu binnen en word onderdeel van het Mobiele Museum. Wat stel je graag tentoon? Welk stuk van jezelf mag onder een stolp of hang je het liefst aan de muur? In MoMu gaat Hirngespinst samen met jou en andere kinderen op zoek naar de tentoonstelling van je leven, de kunstwand van je binnenste, je prachtige zelf. Jij helpt mee het mobiele museum vorm te geven, als een museum in een museum, een stad in een stad. Want MoMu is veel: Mobiel Museum, Monster Mutatie, Mogelijks Muzisch, Moduleerbare Muze, Moreel Museaal, Model Muraal, Moderne Mummie, Moulure Muur, Moment Museum, …

Vanuit kinderlijke verwondering en hun hersenspinsels worden ideeën geboren die daadwerkelijk vorm krijgen. Die elementen, die volwassen vaak verleerd zijn, vormen de creatieve bodem voor artistieke en theatrale ateliers. Zo repareren Hanne Struyf en Sofie Joan Wouters van Hirngespinst de wereld met kinderen.

Alle makers zijn uitgenodigd voor een korte optocht: het mobiele museum maakt een vijfhoekwandeling op 30 april om 15:45 met alle gemaakte werken. Een wandelend museum, dat wil je toch niet missen?

De workshop is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Reservatie met dag- of festivalpas
(kinderen hebben geen pas nodig)

23/04/2022
14:00 - 18:00

DMG +1

Workshop

Binaural sounds - Reinout Rinus De Vos - 2Spaces x NEST

Geluidsartiest Reinout Rinus De Vos (UltraTerrestrial) brengt een ‘binaural beat’-installatie in samenwerking met bio-ingenieur Vladimir Kaigorodov. Gedurende een 20-tal minuten ervaart het publiek met koptelefoons en optionele binaurale lichtgadgets een diepgaande geluidservaring. (Maximaal 8 personen per sessie)

Vrij toegankelijk met dag- of festivalpas

23/04/2022
20:00 - 21:00

DMG Binnentuin

Optreden

Cyriel, Matti en Simon

Een ontmoeting van drie muzikanten uit de Gentse alternatieve muziekscene ter ere van DFG.​

Vrij toegankelijk

Basse Stittgen - Blood Related

Margriet Drouillon – Offshore mosselkweek in windparken

Foodlab Proef! x Studio Narture

23/04/2022
17:00

DMG 0

DFG Talks

Food Foodwaste

DFG-talks

– Stem&Vork in co met Naomi May, Elise De Pauw en Mélancolie

Je bent wat je eet is niet zomaar een huizenhoog cliché: een sterke en betrouwbare band met onze voedingsmiddelen is fundamenteel voor ons algemeen welzijn. Daarom verbindt Stem & Vork jongeren en volwassenen met duurzame voedselsystemen. Een buitenschools STEM-model van action learning onderzoekt hoe we duurzame voeding kunnen begrijpen en produceren. Stem & Vork wil met het open-source gebruik van intelligente sensoren, robotisering, AI en big data nieuwe vormen van stads-agroproductie opzetten die een lokaal, veerkrachtig en eerlijk voedselsysteem mogelijk maken. Krijg je het water al in de mond? Kom luisteren naar Naomi May, Elise De Pauw en Mélancolie tijdens de DFG-talk over food en foodwaste. Eerst babbelen voor het knabbelen.

Stem & Vork is een STEAM platform - een samenwerking met Luca School Of Arts, Masala vzw, Odisee, ILVO en Ekoli en wordt gesubsidieerd door VLAIO.

– Basse Stittgen – Blood Related

Bloed laat weinigen onberoerd. Het kan symbool staan voor leven en dood, maar evengoed voor de wereld daartussenin. Bloed vertelt duizenden verhalen, doordrenkt van betekenis en mystiek. Toch blijft het werkelijke verhaal van koeienbloed als bijproduct en afvalstroom onverteld. De slachtindustrie is een van de meest grondstofintensieve ter wereld, maar blijft zo goed als onzichtbaar - dat maakt het moeilijk om op gedegen wijze te praten over de ethiek van productie en consumptie. Basse Stittgen doet niet alsof zijn neus bloedt en stelt de wantoestanden aan de kaak. Paradoxaal genoeg gebruikt hij net het afgedankte koeienbloed om voorwerpen te creëren, van servies tot platenspelers. Desalniettemin is zijn werk een platform voor confrontatie en reflectie over onze relatie tot dieren.

– Margriet Drouillon – Offshore mosselkweek in windparken

Een wereldprimeur op je bord! Voor het project ‘Offshore mosselkweek in windparken’ worden mosselen grootgebracht op zo’n 30 tot 50 km van de Belgische kust. Het is de eerste keer dat er zo ver in zee én in bestaande windparken zeevruchten werden gekweekt. Met succes, want in de ingenieus ontworpen kweekinstallaties, die bestand zijn tegen de vaak extreme Belgische Noordzee-omgeving, zag een smaakvolle en goedgevulde kwaliteitsmossel het levenslicht. Margriet Drouillon stond aan de wieg van het project, bracht de projectpartners samen en deelt nu graag het smakelijke verhaal met jou.

– Foodlab Proef! (Maxime Willems) X Studio Narture (Annabelle Cassiman)

De jaarlijkse berg verspild voedsel – in België alleen al goed voor zo’n 3,6 ton – ligt Maxime Willems en Annabelle Cassiman zwaar op de maag. Willems is stichter van Foodlab Proef!, een culinair onderzoeksplatform dat ten strijde trekt tegen voedselverspilling en zijn kennis via workshops en opleidingen ten dienste stelt van starters en professionals. Cassiman stampte Studio Narture uit de grond. Door uit beschimmeld brood pigmenten te winnen, hoopt ze designers en de textielindustrie een duurzaam alternatief aan te bieden. Aan smaak en kleur zal het hun lezing dus allerminst ontbreken.

Vrij toegankelijk met dag- of festivalpas

Zondag 24/04/2022

24/04/2022 11:00

DMG +1

Panelgesprek

Neurodiversiteit

Panelgesprek - Psychosociaal welzijn - 2Spaces x NEST (LUCA | School of Arts & KU Leuven)

In een panelgesprek brengen we het psychosociaal welzijn van jonge patiënten met kanker en chronische aandoeningen onder de aandacht. Aan tafel zitten o.a. hematologe Tessa Kerre, psychiater Uus Knops, Astrid David, Paulien Melis, Sophie De Somere en Julie Vandenbroucke, aangevuld met deelnemers - kunstenaars en doelgroep - van het lopende onderzoeksproject 2Spaces.

  • Tessa Kerre  Hematoloog en kliniekhoofd in het UZ Gent. Daarnaast ook actief als hoofddocent aan de Universiteit Gent en auteur van Immuun voor kanker en Kunst op voorschrift. Op het scherm zag je haar in de reeks Topdokters op VIER.

  • Uus Knops  Psychiater, zowel ambulant als (interim-)residentieel en auteur van “Casper - een rouwboek” 

  • Astrid David  werd als jonge dertiger ernstig ziek. Tijdens de behandelingen van leukemie maakte ze vanuit haar ziekbed de expo I AM HURT, over de mens die het soms letterlijk uitschreeuwt van de pijn. Na een herval, gevolgd door een stamceltransplantatie in 2012 ontwikkelt ze vzw David, een platform voor kunst en zorg. Haar motto: beter worden is niet voor doetjes.

  • Paulien Melis  Oprichter van Studio Junctuur en programmamaker voor de Embassy of Health en de Embassy of Inclusive Society. Paulien werkt al meer dan 10 jaar aan de ontwikkeling van nieuwe vormen van zorg.

  • Sophie De Somere Algemeen coördinator van ONBETAALBAAR, een denktank en werkplaats die projecten rond afgedankte materialen bedenkt en samen naar een materialisme met emotie streeft.

  • Julie Vandenbroucke Oprichter van Arteconomy waar ze met kunstenaars betekenisvolle en diepgaande veranderingen brengt in mindset & bedrijfscultuur en productinnovatie creëert door middel van in-company interventies.

Vrij toegankelijk met dag- of festivalpas

24/04/2022 14:00

DMG +1

Neurodiversiteitsdag

Patiënten /Neurodiversiteit /Design Challenge

Neurodiversiteitsdag

Wat kan design betekenen voor neurodiversiteit? En hoe kunnen ontwerpers bijdragen aan een neuro-inclusieve samenleving?

Een groep experten en designers gaan op zoek naar antwoorden vanuit verschillende perspectieven: neurologisch, biologisch, socio-economisch, en psychologisch. Hét standaardbrein bestaat namelijk niet. Zoals er bio- en culturele diversiteit is, zijn er ook verschillen tussen de breinen van mensen en bijgevolg ook verschillende manieren van denken en leren. Die neurodiversiteit – of neurodivergentie – vormt het uitgangspunt voor designers en onderzoekers om uitdagingen op een interdisciplinaire manier aan te gaan: hoe staat biodiversiteit tegenover neurodiversiteit? Hoe kan een installatie neurodiversiteit onder de aandacht brengen? En hoe kan design een hefboom zijn naar een neuro-inclusieve samenleving? Duik mee in het hoofd van de mens via twee panelgesprekken, een talk en een workshop.

14:00 - PANEL 1: Neurodiversiteit als gamechanger

Neurodiversiteit wordt vaak gezien in de context van een psychische aandoening of beperking. Maar wat als we als samenleving deze diversiteit zouden omarmen, en zien als een bron van unieke talenten die mogelijkheden bieden voor onze maatschappelijke uitdagingen? In dit panel hebben we het met o.a. Reon Brand, Wim Huizing, Daisy Dawson en moderator Paulien Melis over welke rol design hierbij kan spelen. Kunnen we neurodiversiteit inzetten als gamechanger?

  • Reon Brand  Design Principal in Future Studies en Innovation bij Philips. Zijn onderzoek biedt inspiratie en begeleiding voor toekomstonderzoek, innovatie, waardecreatie en onderwijs.

  • Wim Huizing  Auteur, verbindingsarchitect en consultant voor het innovatiedepartement van Philadelphia, een voorziening die mensen met een beperking ondersteunt met het leiden van hun eigen leven.

  • Daisy Dawson  Diasy is een neurodiverse activist. Ze werkt met unblock.space aan verschillende projecten waaronder het Filterproject dat de talenten van neurodiverse mensen in beeld brengt. Daisy studeert momenteel aan de Design Academy Eindhoven.

  • Paulien Melis  Oprichter van Studio Junctuur en programmamaker voor de Embassy of Health en de Embassy of Inclusive Society. Paulien werkt al meer dan 10 jaar aan de ontwikkeling van nieuwe vormen van zorg.

 Na de eerste talk doet Elke Decruynaere, Gentse schepen van Onderwijs, Opvoeding, Outreached Werk en Jeugd (Groen), een kort woordje.

15:35 - TALK: Simone Donnari - Screen2Soul

Kunsttherapeut Simone Donnari doet in een talk uit de doeken hoe hij kunst en nieuwe technologieën inzet bij therapie.

16:15 - PANEL 2: Over de labels heen 

Een tweede panelgesprek, gefocust op het sociale, kijkt over de labels heen met Ulrike Dejaegher, Janneke van Olphen, Ann Ceurvels, Tania Poppe en moderator Paulien Melis. 

  • Ulrike Dejaeghere  Ervaren GON begeleider in het onderwijs en docent aan Arteveldehogeschool in de banaba buitengewoon onderwijs, zorgverbreding en remediërend leren.

  • Janneke van Olphen  Psycholoog, auteur en expert in de combinatie van de eigenschappen hooggevoelig/hoogsensitief & strong-willed/sterke wil. Janneke geeft cursussen aan ouders en leidt professionals op tot hooggevoelig & strong-willed specialisten.

  • Ann Ceurvels  Kinder- en gezinscoach, oprichter van Coacs, auteur van Etiketjes en Ben ik wel NORMaal?

  • Tania Poppe  Popcoach en theatermaker, bezieler van het platform Ben ik wel NORMaal?

  • Paulien Melis  Oprichter van Studio Junctuur en programmamaker voor de Embassy of Health en de Embassy of Inclusive Society. Paulien werkt al meer dan 10 jaar aan de ontwikkeling van nieuwe vormen van zorg.

17:30 - WORKSHOP: Lightning Decision Jam (Erehal van Design Museum Gent)

Ten slotte sluit de dag af met een Lightning Decision Jam workshop. Met een positieve kijk worden de grootste uitdagingen belicht binnen neurodiversiteit waarna we tastbare, concrete en uitvoerbare oplossingen bedenken. Op die manier willen we elkaar inspireren en stimuleren om een community te bouwen, te sensibiliseren, aandacht te hebben voor mentale voorziening voor kind en ouder, en het gevonden enthousiasme verduurzamen.

Kortom, tijdens Design Fest Gent is 24 april de Neurodiversiteitsdag. De officiële start van een innovatietraject dat inclusief wil verbinden, vooroordelen neutraliseren en talenten waarderen met, voor en door kinderen en jongeren die neurodivergent zijn. Met panelgesprekken en een design challenge, expo en workshop schiet het innovatietraject uit de startblokken.

Vrij toegankelijk met dag- of festivalpas

24/04/2022
10:00 - 12:00 & 14:00 - 16:00

DMG (Plein WC rol)

Workshop

Hirngespinst - MoMu

Stap MoMu binnen en wordt onderdeel van het Mobiele Museum. Wat stel je graag tentoon? Welk stuk van jezelf mag onder een stolp of hang je het liefst aan de muur? In MoMu gaat Hirngespinst samen met jou en andere kinderen op zoek naar de tentoonstelling van je leven, de kunstwand van je binnenste, je prachtige zelf. Jij helpt mee het mobiele museum vorm te geven, als een museum in een museum, een stad in een stad. Want MoMu is veel: Mobiel Museum, Monster Mutatie, Mogelijks Muzisch, Moduleerbare Muze, Moreel Museaal, Model Muraal, Moderne Mummie, Moulure Muur, Moment Museum, …

Vanuit kinderlijke verwondering en hun hersenspinsels worden ideeën geboren die daadwerkelijk vorm krijgen. Die elementen, die volwassen vaak verleerd zijn, vormen de creatieve bodem voor artistieke en theatrale ateliers. Zo repareren Hanne Struyf en Sofie Joan Wouters van Hirngespinst de wereld met kinderen.

Alle makers zijn uitgenodigd voor een korte optocht: het mobiele museum maakt een vijfhoekwandeling op 30 april om 15:45 met alle gemaakte werken. Een wandelend museum, dat wil je toch niet missen?

De workshop is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Reservatie met dag- of festivalpas
(kinderen hebben geen pas nodig)

Maandag 25/04/2022

25/04/2022
09:00 - 10:30

Vooruit

Impact Gathering

Impact Gathering

De Impact Gatherings zijn een Gentse deeltjesversneller voor al wie wil dat het vooruit gaat, beter en anders. Voor proffen en pro’s, van de overheid of privé, studenten en nooit-afgestudeerden. Nog voor de middag heb je een hoofd vol nieuwe manieren om te vernieuwen. Door de sprekers op het podium, maar evengoed door het volk in de zaal. Want bij de koffie krijg je er een uitgebreid telefoonboekje bij van anderen zoals jij: met plannen en ideeën, op zoek naar nog meer opgestroopte mouwen.

Sprekers: Susana António en Angelo Campota, social design & innovatie (Engels gesproken)

Als ontwerper combineert Susana António ontwerp met sociale innovatie, waarbij ze samenwerkt met lokale gemeenschappen, zoals ouderen, langdurig werklozen, andersvaliden, immigranten en anderen. Als sociaal psycholoog gelooft Angelo Campota in het natuurlijke potentieel van mensen, die het juiste podium moeten vinden om te schitteren. Met Fermenta brengen ze een divers wereldwijd netwerk van ontwerpers, etnografen, kunstenaars, strategen en technologen samen om het menselijke netwerk van lokale gemeenschappen en hun diensten te verbeteren door middel van design. Met het project 'Old is the New Young' gebruiken Susana en Angelo leeftijd als een superkracht, door ouderen mondiger te maken, hun talenten te erkennen en hun uniciteit te benadrukken.

Want het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.

  • 9u00  Ontbijt

  • 9u30 30 min talk

  • 10u00 Q&A met de community

Een initiatief van aifoonAltruisDesign for Impact (LUCA School of Arts), Gents KunstenoverlegGoodcopyiDROPSNerdlab,  Vrijplaats (Arteveldehogeschool) en wearetribe.

Met steun van UP! Fonds en gehost door kunstencentrum Vooruit.

25/04/2022
11:00

Industriemuseum (Elvira)

Lezing

Susana Antonio over activistisch design en Grandma Came to Work

Een inspirerende talk van Susana Antonio, de bezielster van het Portugese Grandma Came to Work, belicht haar project dat generaties overschrijdt, waar sociale en emotionele banden worden versterkt en waar oudere mensen gewoon zichzelf kunnen zijn. Het project laat zien hoe ambachten een brug kunnen vormen tussen verschillende leeftijden en gemeenschappen. 

Of zoals de activistische designgodin uit Lissabon zelf zegt:  

Leeftijd is een kracht en elke persoon heeft individuele talenten, aspiraties en passies.” Vanuit dit idee gaat het project Grandma Came to Work met oma’s aan de slag. Handgemaakte producten met een eigen draai, workshops en actieve medewerking aan culturele activiteiten; Grandma Came to Work is een intergenerationele creatieve hub waar sociale en emotionele banden worden gesmeed in de lokale gemeenschap en waar 60-plussers gewoon zichzelf kunnen zijn.”

Met dank aan Fermenta.

Reserveer met dag- of festivalpas,
of betaal €5

25/04/2022
14:00 & 16:00

Industriemuseum (Kazim)

Workshop

Susana Antonio – Creatief borduren : je eigen portret - Old is the new Young

Op 25 april staat empowerment van senioren door design in de spotlights, een dag rond activistisch design met, door en voor senioren. Want leeftijd is een kracht die ontketend moet worden. Elke oudere persoon heeft een individueel talent of passie die we koesteren en stimuleren. 

In twee ambachtelijke workshops leren acht Portugese oma’s hoe je unieke hippe en handgemaakte zwart-wit-borduurportretten maakt. Stuk voor stuk producten gevormd door individuele liefde en zorg zoals alleen oma’s die zo gul kunnen schenken. Benieuwd naar grootmoeders geheimen? Laat je tijdens Design Fest Gent begeleiden door acht ervaren ambachtsvrouwen.

Reserveer met dag- of festivalpas

25/04/2022
11:00 & 14:00

DMG +2

Workshop

Water

The WaterSchool – Indirect Invisible Water

Bij waterverspilling denk je hoogstwaarschijnlijk meteen aan het zichtbare water - of directe water - dat je dagelijks verbruikt in en rondom het huis, bijvoorbeeld om het toilet door te spoelen. ‘Indirect water’ daarentegen is veel minder zichtbaar, maar wordt veelvuldig gebruikt in onder meer het productieproces van voeding. Om een kilo chocolade te produceren is doorgaans meer dan 17.000 liter water – slik! – nodig. Hoewel zoet water schaars is op onze planeet, gebruikt een gemiddelde Nederlander bijna twee keer zoveel water als de gemiddelde wereldburger. De installatie ‘Indirect Invisible Water’ vergroot jouw bewustzijn over virtueel waterverbruik. Ga aan de slag met de ruimtelijke installatie om je persoonlijke watervoetafdruk te meten. Ontdek uit welke type water je afdruk is opgebouwd en bespreek verschillende handelingsperspectieven.

De installatie Indirect Invisible Water is een samenwerking tussen Studio Makkink & Bey, Studio Corvers en Carla Herrewijnen voor The WaterSchool.

Reservatie met dag- of festivalpas

25/04/2022
14:00 - 17:00

DMG +2

Workshop

Water

[Geannuleerd] Jouw unieke stempel - Sarah Eechaut (Stampilon)- 2Spaces x NEST

Uit liefde voor textuur en inkt richtte kunstenares Sarah Eechaut haar eigen stempelatelier Stampilon op, met de nadruk op authentiek handschrift en ambacht.  

Tijdens deze workshop maak je met Sarah een unieke stempel van jouw eigen ontwerp.

Het creëren van een eigen stempel leert je veel over jezelf. De tijd nemen die je nodig acht, dúrven kiezen, loslaten, wat hou ik bij, wat geef ik weg, het spel van hard en zacht, hoog en laag, overgangen creëren, uitpuren, jouw stempel drukken, opnieuw loslaten en genieten van het ‘onderweg zijn’.  

In samenwerking met Sophie De Somere van ONBETAALBAAR

Reservatie met dag- of festivalpas

The WaterSchool – Makkink & Bey

Timelab

Anna Ridler - Watercapitalism

25/04/2022
17:00

DMG +2

DFG Talks

Water

DFG-talks

– The WaterSchool – Makkink & Bey

The WaterSchool, een project op gang gebracht door Studio Makkink & Bey, is een speculatieve school met water als vertrekpunt. In het tijdelijke kenniscentrum wordt onderzocht hoe het levensnoodzakelijke natuurelement een grotere rol kan spelen in het onderwijs als essentieel materiaal, onderwerp, sociaal en politiek fenomeen. Ze zetten samenwerkingen op poten om kunstenaars en ontwerpers te integreren in de curricula. Het doel: ons confronteren met alternatieve en onconventionele benaderingen van problemen.

Op Design Fest is Waterschool M4H+ alvast een prototype van een leerzame samenwerking: 30 ontwerpers, architecten en kunstenaars ontmoeten elkaar in een indrukwekkende installatie. Ze onderzoeken materialen die kunnen dienen als (bouw)materialen en/of voedsel, terwijl ze een verantwoorde relatie hebben met watergebruik. Duik, zwem en spartel mee in de wondere wereld van The WaterSchool.

– Timelab

De lente hangt in de lucht, de zomer kan je bijna ruiken. Echter, de voorbije jaren gingen de zomers gepaard met overstromingen en droogte. Wat brengt de zomer van 22? En wat kunnen wij doen om uit de slingerbeweging van extremen te blijven? Tijd om de balans te herstellen tussen de stadsbewoners en dit levensnoodzakelijke goed.

In de Serafijnstraat, Kogelstraat, Spijkstraat en Nieuwewijkstraat in Gent wonen samen ongeveer 1500 mensen in 600 woningen. Deze wijk is het actieterrein waar Timelab samen met FARYS, Biztory, VITO en Together we coop het project Commoning Water in de startblokken zet. Er wordt een wonderwaterplek gebouwd met artistieke interventies, spel en heel veel data en inzicht over watergebruik, toepassingen, kwaliteit en mogelijkheden. Timelab trekt de wijk in met een missie: water als een commons toegankelijk maken. Water wordt gefilterd tot drinkwater en op publieke plaatsen worden vele soorten water beschikbaar gemaakt. Vier mee het water dat voor leven zorgt in rituelen en gebruiken. En wie weet, misschien bottel jij straks je eigen dampoortwater van het collectieve vat of bouw je mee aan een wijksauna voor de wintermaanden?

 – STARTS4Water – Valery De Smedt

Water is leven. Alle levende wezens hebben water nodig om te overleven. Ons menselijk lichaam bestaat voor 60 procent uit water. Het is ook essentieel voor de productie van voedsel, kleding, computers, het verplaatsen van onze afvalstroom en een gezond milieu. En toch hebben we op dit moment geen duurzame relatie met dit natuurelement. 

Om de uitdagingen rond duurzaam waterbeheer aan te gaan en de impact te maximaliseren, wil het consortium STARTS4Water lokale experten engageren om kunstenaarsresidenties rond deze uitdaging te ondersteunen en realiseren. Deze presentatie licht de 10 lopende residenties kort toe.

– STARTS residentie ‘Waterkapitalisme’ – Anna Ridler

Meten is weten. Als kunstenaar en onderzoeker werkt Anna Ridler met machine learning, dataverzamelingen en technologie. Om de wereld beter te begrijpen duikt ze in cijfers: van kwantificering tot zelfgenererende datasets, alles wat in lijstjes en datasets gevat kan worden, draagt haar interesse weg. Ridlers artistieke werk vertrekt vaak vanuit het selecteren en classificeren van beelden en tekst tot handgemaakte datasets. Zodoende worden vakmanschap en algoritmische processen uitgelicht en tegenover elkaar geplaatst met indrukwekkende creaties tot gevolg. Die dualiteit is voelbaar in o.a. Myriad (Tulips, 2018) een tulpendataset van tienduizend met de hand gelabelde foto’s die een prachtige mozaïek vormen. Of voel hoe Ridler poëzie destilleert uit blockchaintechnologie met een Bloemenveiling (2019) van artificiële-intelligentie gegenereerde tulpen. Anna Ridler is zonder twijfel het prototype van wat een eigentijdse kunstenares kan zijn.

In het kader van het Europese STARTS4Water programma, werd Anna Ridler geselecteerd voor een 6 maand durende residentie: Water Kapitalisme. Georganiseerd door GLUON en LUCA School of Arts en met de steun en samenwerking van een regionale industriële partners, bedrijven, kenniscentra verkent Ridler een meer duurzaam, inclusief en waardegedreven waterbeheer, waarbij expertise op het gebied van o.m. blockchain, waterbeheer en filosofie wordt gecombineerd.

Vrij toegankelijk met dag- of festivalpas

Dinsdag 26/04/2022

26/04/2022
20:00

Industriemuseum (Elvira)

Lezing

Art Thinking

Sylvain Bureau - Art Thinking: create the improbable with certainty

Sylvain Bureau, professor aan de Parijse ESCP Business School en het Art Thinking Collective, heeft één zekerheid: de toekomst is onwaarschijnlijk. Net als Andy Warhol verheft hij het Coca-Colaflesje tot symbool van een failliet sociaal model gebaseerd op zekerheid. Waar ook ter wereld het bedrijf neerstrijkt, zijn rigide vorm- en smaakeisen maken van het suikerrijke drankje een ijkpunt van procesmatige en vormelijke monotonie. Althans, tot corona zand in de machine strooide en het hele maatschappelijke bestel op losse schroeven kwam te staan. Bureau ziet in de overgangsfase naar iets nieuws een grote rol voor kunst weggelegd. Kunst bruskeert, schandaliseert en ondergraaft gevestigde ideeën. De rol van het Art Thinking Collective is dat onwaarschijnlijke potentieel ook bij het grote publiek ingang te doen vinden.

Reservatie met dag- of festivalpas, of €5

26/04/2022
14:00 - 16:30

DMG 0

Workshop

PlastiCity - Call voor designers

Het PlastiCity-project onderzoekt hoe plasticafval kan gerecupereerd worden om als grondstof opnieuw in de keten te worden gebracht. Stad Gent zet haar schouders onder dit project en wil niet alleen het afval – verschillende producten en halffabricaten – op een innovatieve en zinvolle manier herintroduceren in de stad, ook wil het bedrijven, designers en burgers laten kennismaken met de opportuniteiten van circulaire economie. 

Tijdens het PlastiCity workshop- en netwerkmoment, gefaciliteerd door Apollo 18, kunnen product- en procesdesigners kennismaken met materiaalexperts, producenten en potentiële afnemers. Samen denken we na over mogelijke scenario’s, toepassingen en partnerships om gerecycleerd plastic opnieuw in te zetten als grondstof. Kunststof tot nadenken!

Een korte presentatie van het PlastiCity-project met enkele inspirerende voorbeelden trekt de workshop op gang. Daarna worden alle deelnemers verzameld rond de materialentafels waar verschillende stalen met technische uitleg ter beschikking worden gesteld. Experts en onderzoekers van UGent zullen aanwezig zijn om deskundige uitleg te geven over de materialen, polymeerverwerkingstechnieken en nieuwe inzetbare technologieën.

Schrijf je nu in via deze link: https://www.flexmail.eu/f-301d1f4705ef7edf

Ineke Hans – REX

SerVies

Adriaan Debruyne – HOOS

26/04/2022
17:00

DMG 0

DFG Talks/ Cases

Urban Mining/ Recycling

DFG-talks

– Ineke Hans – REX

Maak kennis met REX, de eerste statiegeldstoel in Nederland. Het bekroonde designontwerp van Ineke Hans uit 2011, kreeg zo’n tien jaar later een circulair leven onder impuls van Circuform. Ineke Hans, de Nederlandse ontwerpster en schepper van de stoel, zal tijdens de DFG-talks het verhaal van REX binnen de groeiende recyclebeweging uit de doeken doen.

Een fris merk in de meubelsector, Circuform, schenkt industrieel ontworpen meubels een nieuwe kans: met gerecycleerd materiaal, een lange levensduur en bovendien volledig recyclebaar. REX is een van de uitverkorene meubels. Met een aangepast ontwerp, productiemethode en gerecycled nylon van onder andere kantoorstoelen, visnetten en tapijten, herrees het ontwerp van Ineke Hans. Ondertussen bestaan er al inleverlocaties over heel Nederland. Statiegeld op stoelen? Daar zit toekomst in.

Als ontwerper van meubilair, producten, tentoonstellingen en ruimtes is Ineke Hans gevestigd in Nederland en Berlijn. Ze is professor Design & Social Context op de University of the Arts in Berlijn en een geliefde gast bij internationale jury’s, talks en debatten over design.

– SerVies

Wij en de overgrote meerderheid van de bevolking worden blootgesteld aan té hoge concentraties fijn stof. Hoewel de luchtkwaliteit in België de afgelopen jaren licht verbeterde, ademen we nog steeds ongemerkt roet, stikstofoxiden en andere verontreinigende stoffen in. Designers Iris de Kievith en Annemarie Piscaer vonden een manier om fijn stof te oogsten en te gebruiken als glazuur voor keramiek. Een nieuw servies maakt ons bewust van de luchtvervuiling. Het fijn stof bepaalt namelijk de kleur van het servies waardoor de luchtkwaliteit niet alleen zichtbaar, maar zelfs tastbaar wordt.

Help mee met het oogsten van fijn stof in Gent. Het ‘participative urban mining’-project werd in 2018 gelanceerd op de Dutch Design Week in Eindhoven en kent een groeiend netwerk van steden waarin het project werd ontwikkeld als Smogware. De luchtkwaliteit in steden moet immers nog meer onder de aandacht gebracht worden en dat begint volgens SerVies al op je ontbijtbord en in je koffiekop.

– Adriaan Debruyne – HOOS

Met gebruikt reclametextiel, tweede keus autogordels, lokaal geproduceerde ritsen en gerecupereerde reclamepanelen ontwikkelde HOOS aantrekkelijke (boeken)tassensets. De samenwerking tussen Material Mastery en naaiatelier Weerwerk creëert niet zomaar een mooie zak, maar de eerste circulaire schooltassenset wereldwijd. Ouders van lagereschoolkinderen kunnen die schooltassenset huren en indien nodig laten repareren. Zo wordt materiaal niet één, maar meerdere malen hergebruikt. Ook andere tassen – volledig volgens het credo lokaal, sociaal én circulair –  zien het levenslicht bij HOOS. In het naaiatelier toveren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt reclametextiel en reststromen om tot nieuwe, duurzame en gepersonaliseerde producten. 

HOOS redt hoogwaardig materiaal van de verbrandingsoven, laat mensen van Weerwerk groeien en bouwt aan een circulaire economie. Laat je tijdens de DFG-talk inspireren door Adriaan Debruyne die met HOOS het circulaire gedachtengoed en een bewuster aankoopgedrag wil stimuleren.

– PlastiCity

Maak plastic weer magnifiek en dwing verloren kunststoffen in een circulaire economie, dat is wat PlastiCity beoogt. Vastberaden ontwikkelt het Interreg 2 Zeëen-project strategieën en oplossingen om de kunstafvalberg drastisch te verkleinen. In de partnerregio’s België, Nederland, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk moet het commercieel en industrieel plasticafval uit stedelijke gebieden meer gerecycleerd worden. 

PlastiCity wil via stedelijke platforms een gedragsverandering teweegbrengen en zet mobiele eenheden in voor testen, demonstraties en sensibilisatie. Nieuwe waardeketens worden ontwikkeld en producten ontworpen om de zogenaamde ‘verloren kunststoffen’ als volwaardige materialen te gebruiken. PlastiCity brengt ontwerpers, productmakers en afvaleigenaars samen om innoverende en duurzame ontwerpconcepten te scheppen uit gerecycleerde materiaalstromen van niet-huishoudelijk afval. Laat je inspireren, adviseren én recycleren tijdens de DFG-talk van PastiCity.

Vrij toegankelijk met dag- of festivalpas

Woensdag 27/04/2022

27/04/2022
14:00 & 16:30

Industriemuseum (textielatelier)

Workshop

Isabeau Goddé - (S)TOF!

Wist je dat de textielindustrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is? Toen de jonge ontwerper Isabeau Goddé dat te weten kwam, verschoof haar interesse spontaan richting hergebruik en circulaire economie. In haar praktijk is het eindproduct dan ook niet de belangrijkste stap. Meer belang hecht ze aan het proces an sich: het leren, experimenteren en ontdekken van de verborgen mogelijkheden van materialen en technieken, kortom een hands-on werkmethode die zoekt naar een evenwicht tussen wetenschap en ambacht. Onder het motto reduce, reuse, recycle leidt ze een workshop, waarin op speelse wijze onderzocht wordt hoe die restproducten nu precies een nieuw leven kunnen krijgen. Samen met de deelnemers gaat ze aan de slag met ‘afval’ uit de textielindustrie. Van garenoverschotten tot zelfkanten én zelfs pluis uit de droogtrommel. Alles is bruikbaar. (S)TOF toch?

Reservatie met dag- of festivalpas

27/04/2022
20:00

DMG +1

Panelgesprek

Ponton: Concept voor een designtijdschrift in Vlaanderen

Er wordt in Vlaanderen weinig geschreven over design. Waar kan je als (jonge) ontwerper terecht voor een overzicht van het veld? Waar kan je artistieke inspiratie opdoen? Waar kan je werk een discursief platform vinden? DesignRegio Kortrijk en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur gaan het engagement aan om na te denken over deze lacune. In het najaar van 2022 nemen ze het initiatief om eenmalig een proefnummer van Ponton te lanceren. Ponton is een tijdschrift voor en door designers in Vlaanderen. We gaan in gesprek met Thomas Lommée (ontwerper OpenStructures, winnaar Henry Van de Velde Award Ecodesign 2022) en Bram Vanderbeke (ontwerper en mede-oprichter BRUT collectief) over de inhoud van dergelijk medium. Waar is er inhoudelijk nood aan? Wat hadden ze de voorbije jaren graag gelezen? En hoe kan hun werk een duwtje in de rug krijgen middels geschreven woord? Het gesprek wordt gemodereerd door curator Annelies Thoelen van Z33-Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur.

Reservatie met dag- of festivalpas

27/04/2022
10:00 - 12:00 & 14:00 - 16:00

DMG (Plein WC rol)

Workshop

Hirngespinst - MoMu

Stap MoMu binnen en wordt onderdeel van het Mobiele Museum. Wat stel je graag tentoon? Welk stuk van jezelf mag onder een stolp of hang je het liefst aan de muur? In MoMu gaat Hirngespinst samen met jou en andere kinderen op zoek naar de tentoonstelling van je leven, de kunstwand van je binnenste, je prachtige zelf. Jij helpt mee het mobiele museum vorm te geven, als een museum in een museum, een stad in een stad. Want MoMu is veel: Mobiel Museum, Monster Mutatie, Mogelijks Muzisch, Moduleerbare Muze, Moreel Museaal, Model Muraal, Moderne Mummie, Moulure Muur, Moment Museum, …

Vanuit kinderlijke verwondering en hun hersenspinsels worden ideeën geboren die daadwerkelijk vorm krijgen. Die elementen, die volwassen vaak verleerd zijn, vormen de creatieve bodem voor artistieke en theatrale ateliers. Zo repareren Hanne Struyf en Sofie Joan Wouters van Hirngespinst de wereld met kinderen.

Alle makers zijn uitgenodigd voor een korte optocht: het mobiele museum maakt een vijfhoekwandeling op 30 april om 15:45 met alle gemaakte werken. Een wandelend museum, dat wil je toch niet missen?

De workshop is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Reservatie met dag- of festivalpas
(kinderen hebben geen pas nodig)

Workshop in de voormiddag is reeds volzet

Donderdag 28/04/2022

met de steun van de Stad Gent en de Dienst Milieu & Klimaat

28/04/2022
14:00 - 15:00 & 16:00 - 17:00

Polyvalente zaal Industriemuseum

Maakperformance

Fransje Gimbrère & Soft Connection Lab - Braid to Connect

Ooit diende de meiboomdans – een folkloristische lintendans – als inspiratie voor de creatie van een vlechtmachine. Vandaag onderzoekt het Soft Connection Lab aan de Gentse KASK School of Arts of we de omgekeerde beweging kunnen maken: vergeten textieltechnieken opnieuw in een maakperformance transformeren. Samen met de Nederlandse textielontwerpster Fransje Gimbrère gaan de onderzoekers aan de slag met zachte, tactiele materialen uit productieoverschotten. Een tiental performers vormt een menselijke vlechtmachine die een sterke en tegelijk lichte structuur geven aan het participatieve artefact. 

Terwijl het ontwerpen en maken in onze westerse, geïndustrialiseerde samenleving volledig van elkaar zijn losgekoppeld, pluist het Soft Connection Lab uit hoe we zo’n verbindende ontwerpattitude opnieuw kunnen stimuleren. Met Braid to Connect overstijgt duurzaamheid het louter materiële. De verbindende ontwerpmethodieken wakkeren de emotionele band aan tussen makers, toeschouwers en objecten. Kom zowel de live performance als de samen gecreëerde objecten ontdekken op Design Fest Gent.

Vrij toegankelijk met dag- of festivalpas

28/04/2022
14:00

Industriemuseum (Drukkerij)

Workshop

Arteveldehogeschool - Ecodesign in Packaging

Zijn plastic verpakkingen duurzamer dan papier of glas? Moeten verpakkingen composteerbaar, recycleerbaar en/of herbruikbaar zijn? Professionals die verpakkingen ontwerpen en produceren deelden hun inzichten met verpakkingsexperts van Arteveldehogeschool en Vincent De Smedt van Edmire.

Treed binnen in de wereld van eco-verpakkingen. Hernieuwbare, recycleerbare en herbruikbare materialen staan centraal. Maar ook het ontwerp zelf is steeds een zoektocht naar slimme ontwerpen die hergebruik stimuleren en zo de ecologische voetafdruk verkleinen. Ontdek welke eco-design tips op uw case van toepassing zijn en stel uw vragen.

EDMIRE | circular design

Reservatie met dag- of festivalpas

28/04/2022
13:00, 14:00 & 15:00

DMG 0

Demo

Biobased materials

Onbetaalbaar – Ready to Go, een circulaire ontdekkingstocht

Gestapelde lades, vakjes vol duurzame schatten in een compact en verrijdbaar meubel. Ready to Go is een ecologische toolkit gemaakt om jou wegwijs te maken in de circulaire wereld. Het mobiele meubel werd ontwikkeld door Onbetaalbaar, een denktank en werkplaats waar projecten rond afgedankte materialen ontstaan, en sorteert nieuwe grondstoffen en stimuleert op die manier slimme combinaties en hergebruik. Ready to Go bevat mooie, handige circulaire materialen, met een eigen verhaal, klaar om geïntegreerd te worden in nieuwe projecten. Want waarom zouden we niet samenwerken en onze kennis delen om zo bij te dragen aan een ‘schonere’ toekomst? Ready to Go? Ongetwijfeld.

Vrij toegankelijk met dag- of festivalpas

28/04/2022
17:00 - 19:30

DMG 0

Finissage, Expo

Biobased materials

Livable Platform & Circular Matters nodigen uit; ONTketen FINISSAGE + EXPO

Binnen het project ONTketen bundelen cleantech start-up Circular Matters en ontwerpplatform Livable de krachten voor een circulaire en biogebaseerde toekomst. Door middel van een matchmaking proces, werken drie baanbrekende productiebedrijven samen met drie ontwerpstudio’s aan alternatieve producten vrij van fossiele en gemijnde grondstoffen. Op donderdag 28 april 2022 vindt het slotevent van ONTketen plaats tijdens Design Fest Gent bij Design Museum Gent.

  • 17u00 - 18u00: Verwelkoming & projectpresentatie

  • 18u00 - 18u30: Persoonlijke rondleiding EXPO

  • 18u30 - 19u30: Receptie

Reservatie met dag- of festivalpas

Jasper Bloemen – GLIMPS.bio

Knotfactory - Connecting the Knots

The Exploded View

28/04/2022
18:00 - 19:30

DMG 0

DFG Talks/ Cases

Biobased materials

DFG-talks

– Jasper Bloemen – GLIMPS.bio

Combineer biologie met technologie en een goed businessplan, en de mogelijkheden worden eindeloos. Dat weet Jasper Bloemen maar al te goed als oprichter van GLIMPS.bio, een research and development organisatie die de circulaire en biogebaseerde economie activeert. Door ondernemers en bedrijven te tonen wat het (financieel) potentieel is van – zogezegd – verloren nevenstromen, wil GLIMPS.bio een mindshift veroorzaken. In deze talk geeft Jasper toelichting over hoe die nevenstromen met bijbehorende kosten omgezet kunnen worden naar opbrengstenstromen en nieuwe strategieën. Zijn ervaring bij GLIMPS.bio laat hem toe te vertellen hoe bijvoorbeeld koffie- en groenafval werden getransformeerd naar voordelige productiestromen. Tijdens de talk ligt de focus vooral op de uitdagingen rond industriële opschaling. De tijd van circulariteit en duurzaamheid als vernieuwende buzzwords is namelijk voorbij. Voor een toekomstgericht bedrijf moet het integraal deel uitmaken van hun financiële en bedrijfsstrategie, laat daar geen twijfel over bestaan.

– Philippe Willems - OriBond, een sleutel naar duurzame meubels

Maak kennis met OriBond, een 2-componenten thermoharder, die voor 100% gemaakt is uit hernieuwbare grondstoffen. Orineo, een onderneming die duurzame bindmiddelen ontwikkelt, ontwierp het materiaal vrij van toxiciteit voor mens, dier en milieu én functioneel zoals het hoort: met bindkracht, chemische- en waterresistentie en mechanische eigenschappen. Afhankelijk van de toepassing vervangt OriBond gangbare fossiele thermoharders zoals epoxy harsen, polyurethaan, polyester of formaldehyde harsen. OriBond is geboren, gepatenteerd, ontwikkeld en geproduceerd in Vlaanderen met grondstoffen uit Europa. Philippe Willems, medeoprichter van Orineo, zal in samenwerking met Onbetaalbaar demonstreren hoe OriBond gebruikt kan worden in de productie van meubels op basis van nevenstromen. Want in een wereld van overvloed, moeten grondstoffen steeds ingezet worden in een circulair model voor het welzijn van elke levensvorm.

– Knotfactory - Connecting the Knots

De invasieve exoot Japanse duizendknoop – of Japanese Knotweed – verstoort de biodiversiteit in het westen. Toch ontbreekt een eenduidig bestrijdingsplan. Dat maakt van Japanse duizendknoop een onuitputtelijke bron van biomateriaal, in theorie tenminste. Wisselende regelgeving, onzuiverheid van de oogst en het verbod op kweken, staan een kwalitatieve en hoogwaardige productie van duizendknoop in de weg. De variatie aan expliciete opinies over de plantensoort staat bovendien symbool voor de impact van het antropocentrische en koloniale denken. Timelab ziet in deze mismatch een metafoor voor een falend industrieel productiesysteem en ontwierp zeven jaar geleden een vernieuwend productiemodel. Circulair, decentraal, lokaal en met een open netwerk werden producten ontwikkeld uit Japanse duizendknoop: knotplex, knottex en knotpot. Ziedaar de geboorte van de Knotfactory, een netwerk van lokale productie-eenheden met biocomposietmaterialen, 100% biologisch afbreekbaar en met open, toegankelijke kennis.

– Pascal Leboucq - The Exploded View

Met een radicaal nieuwe blik kijkt The Exploded View naar een woning. De vele toepassingen van een huis worden met precisie ontleed en vervolgens weer opgebouwd met biobased materialen. Voedingsresten, textiel, (riool)water of bacteriën, maar ook local mining, 3D-printing en losmaakbaarheid maken deel uit van hun levensgrote maquette. In de installatie zijn toepassingen en materialen van vandaag, morgen en zelfs overmorgen verwerkt. Van producten die al bestaan, maar nog moeilijk hun weg vinden naar de bouwwerf tot ideeën die nog veel steun en onderzoek nodig hebben om volledig tot ontwikkeling te komen. The Exploded View, ontwikkeld door Biobased Creations in samenwerking met een groep pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen, The Embassy of Circular & Biobased Building, dient als inspiratie voor de circulaire en biobased bouwwereld, maar ook voor jou. Tijdens de DFG-talk maakt The Exploded View - bij monde van Head of Design Pascal Leboucq - hoorbaar, zichtbaar en voelbaar wat tot voor kort nog ondenkbaar was.

Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat en Wonen, sluit de avond af en zal het onder meer hebben over het belang van circulaire economie in het beleid van de Stad en brengt een kritische reflectie over de rol van biogebaseerde materialen in de klimaatuitdagingen.

Vrij toegankelijk met dag- of festivalpas

28/04/2022
20:00

Online

Lezing

Biobased materials

Design Dialogues | Design x Ecology (gemodereerd door Caroline Bianco)

Uitstervende diersoorten, dorrende koraalriffen, microplastic in ons DNA, smeltende poolkappen, … Het is geen nieuws meer, maar wanneer worden we wakker? Wij als mensheid dragen de verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de aarde en alles wat erop leeft. Ons moederschip is aan het zinken en ze heeft lak aan onze excuses. Tijd om het tij te keren. 

Meer dan een kwarteeuw geleden pleitte ontwerper Victor Papanek in zijn boek The Green Imperative voor een duurzame bewustwording in design. Naast het uitdelen van kritische sneren aan de toenmalige ontwerpwereld, gaf hij ook advies: (her)gebruik materialen die gerecycleerd kunnen worden, consuminder, stel de natuur centraal bij elk ontwerp en wijs zinloze esthetiek en fancy snufjes af. 

Anno 2022 blijft Papaneks betoog brandend actueel. De aangekaarte uitdagingen zijn nog urgenter geworden. Gelukkig schijnt er een kentering aan de designhorizon. Steeds meer ontwerpers worden zich bewust van hun medeplichtigheid en integreren een duurzaamheidsdenken in hun praktijk. Ze wijden zich aan transdisciplinair onderzoek en beschouwen hun ontwerpen als instrumenten die verandering kunnen faciliteren. In deze dialoog verkennen we samen met Formafantasma, Studio Plastique en Caroline Bianco de invloed van ontwerpers op het klimaat van de wereld.

Formafantasma (IT) is een ontwerpstudio die de ecologische, historische, politieke en sociale krachten onderzoekt die de hedendaagse ontwerpdiscipline vormgeven. Het doel is om een dieper begrip van zowel onze natuurlijke als onze bebouwde omgeving te bevorderen en om transformerende interventies voor te stellen door middel van design en de materiële, technische, sociale en discursieve mogelijkheden ervan.

Studio Plastique (BE) legt zich als designstudio toe op het ontwerpen van duurzame en empathische processen, materialen, producten en omgevingen door middel van samenwerkingen tussen verschillende disciplines. In de praktijk combineert de studio fantasierijke scenario's en kritische reflecties met diepgaande onderzoeken naar complexe materiaal supply chains en technologische infrastructuren. 

Caroline Bianco (FR) is Associated Director bij Atelier LUMA, een ontwerp- en onderzoekslaboratorium gevestigd in Arles. Via het onderzoeken van de middelen en de knowhow in hun bioregio, en het verbinden van verschillende expertisegebieden, ontwikkelen ze lokale oplossingen voor ecologische, economische en sociale transitie.


Design x Ecology maakt deel uit van de gecureerde lezingenreeks Design Dialogues georganiseerd door het Design Departement van KASK & Conservatorium (HOGENT – Howest) en Design Museum Gent. Eigenzinnige stemmen uit het brede ontwerpveld worden uitgenodigd om te reflecteren over de rol en toekomst van design in een veranderende wereld. Elke lezing is een kritische dialoog rond een thema en wordt afgesloten met een open discussie tussen de sprekers en het publiek. Na een wervelende eerste editie zetten we koers richting een nieuwe reeks verdiepende gesprekken. Onze missie blijft ongewijzigd: engagerende perspectieven aanreiken die ons kunnen helpen bij de uitdagingen van vandaag en morgen.

Opgelet, vindt online plaats. Vrij toegankelijk met dag- of festivalpas

Vrijdag 29/04/2022

29/04/2022
10:00 & 16:00

DMG 0

Workshop

Technologie

Arteveldehogeschool 3D-printing

Wat als je zelfontworpen voorwerpen met een druk op de knop kon laten printen? Nee, niet op papier, maar echt driedimensionaal. 3D-printing is niet langer een ver-van-mijn-bedshow, maar integraal te beleven tijdens Design Fest Gent. Voorkennis is geen vereiste, goesting om een eigen 3D-object te maken is dat wel. Tijdens de workshop, georganiseerd door Arteveldehogeschool, worden de stappen in het 3D-printproces uitgelegd en gedemonstreerd: van het productieproces, tot verschillende soorten printtechnieken en hun belangrijkste toepassingen. Daarna ga je zelf aan de slag. Stap voor stap leer je de 3D-software (opensourceprogramma Blender) gebruiken, het 3D-object op punt te zetten en de 3D-printer (Vertex Nano) correct te gebruiken. Uiteindelijk zal je een eenvoudig, zelfgemaakt object laagje per laagje geboren zien worden. Laat je in de introductieworkshop betoveren en ontdek de vele voordelen van 3D-printing: onderdelen herstellen, kleinere ecologische voetafdruk en minder restafval.

Reservatie met dag- of festivalpas

Minha Lee

Eric Joris - kunstcollectief CREW

Christel De Maeyer

Frederik De Wilde

Ben Caudron

29/04/2022
20:00

Industriemuseum

DFG Talks

Technologie

DFG-talks avondlezing

– Minha Lee

Robots als morele spiegels. Minha Lee is assistent-professor bij de afdeling Industrieel Ontwerp van de Technology University in Eindhoven. In haar onderzoek gaat ze na hoe we interacties met machines als robots en chatbots kunnen gebruiken om emoties en concepten als medelijden en eerlijkheid op een alternatieve manier te doorgronden. Centraal staat het belang van kunstmatige agenten om emoties te tonen, aangezien uit haar werk blijkt dat mensen bereid zijn om robots te straffen als ze geen emoties tonen. 

– Ben Caudron

Ben Caudron is socioloog, opiniemaker en publicist. Gefascineerd door de complexe relatie tussen kunst, mens en technologie bestrijdt Caudron het deterministische verhaal dat over die meervoudige realiteit wordt opgehangen. Privacy, A.I. en bij uitbreiding de hele Silicon Valley-ideologie worden onder de loep genomen. Ben Caudron reflecteert over hoe we denken over technologie en waarom dat denken ons verhindert te begrijpen hoe de relatie tussen Big Tech en westerse samenleving in elkaar zit. Vertrekkend vanuit de vraag hoe we de intieme relatie tussen kunst en technologie kunnen begrijpen, gaat hij dieper in op de decentraliserende en democratiserende technologieën. Die vragen en onderwerpen maken Ben Caudron een gesmaakt gastspreker die het publiek niet zelden beduusd achterlaat. 

– Eric Joris - kunstcollectief CREW

Samen met een internationaal netwerk van kunstenaars en wetenschappers verlegt kunstcollectief CREW, opgericht door Eric Joris, de grenzen tussen kunst, technologie en menselijke waarneming. Al sinds 1996 exploreren de kunstenaars van CREW de artistieke mogelijkheden van technologieën als Virtual Reality - VR - en Mixed Reality. Met een nieuw VR-project onderzoekt CREW, voortbouwend op een jarenlange expertise, hoe technologie de mens verandert en in staat stelt in real-time verschillende werelden in te wisselen. Tijdens DFG is een deel van het Soulhackeronderzoek – virtual-reality-gewijs –  te beleven in het SMAK. Het collectief ontwikkelt virtuele ruimtes waarin neurologen en neuropsychiaters van Brai3n patiënten met diverse psychopathologieën zullen begeleiden en behandelen.

– Christel De Maeyer

Christel De Maeyer maakt met een Master in Communicatiewetenschappen, Nieuwe Media en Samenleving in Europa (VUB) al sinds de jaren ‘80 deel uit van verschillende projecten rond technologische innovatie bij bedrijven. De Maeyer werkt bij o.m. iDROPS en Arteveldehogeschool en is actief betrokken in communities, onderwijs en academisch onderzoek. Als lid van het Peace Innovation Lab, onderdeel van het Behavior Design Lab aan de Stanford University in Californië, lag haar focus op de kruisbestuiving tussen technologie en gezondheidszorg, meer specifiek rond wearable devices.  Het huidige onderzoek is gericht op het gebruikersperspectief van ‘Digital Twins’ – de digitale tegenhanger van een fysiek object of proces –  in de (preventieve) gezondheidszorg. Dit onderzoek maakt deel uit van de opleidingscluster Future Everyday binnen Industrieel Ontwerp aan de Technology University in Eindhoven.

– Frederik De Wilde

Frederik De Wildes artistieke praktijk situeert zich op het snijvlak van kunst, wetenschap, technologie en design en onderzoekt op die manier het onhoorbare, ongrijpbare en ontastbare. Het uitgangspunt voor de DFG-lezing is zijn recente creatie Hyperminer_Extracted Earth. De speculatieve video-installatie laat zien hoe de mijnbouwtechnologie exponentieel is gegroeid door gebruik van hyperspectrale beeldvorming, kunstmatige intelligentie en datagestuurde besluitvorming. De meest waardevolle natuurlijke hulpbronnen der aarde worden sneller dan ooit ontgonnen. Is dit het eindstation van het Antropoceen?

Reservatie met dag- of festivalpas, of €5

Zaterdag 30/04/2022

30/04/2022
10:00 - 12:00 & 14:00 - 16:00

DMG (Plein WC rol)

Workshop

Hirngespinst - MoMu

Stap MoMu binnen en wordt onderdeel van het Mobiele Museum. Wat stel je graag tentoon? Welk stuk van jezelf mag onder een stolp of hang je het liefst aan de muur? In MoMu gaat Hirngespinst samen met jou en andere kinderen op zoek naar de tentoonstelling van je leven, de kunstwand van je binnenste, je prachtige zelf. Jij helpt mee het mobiele museum vorm te geven, als een museum in een museum, een stad in een stad. Want MoMu is veel: Mobiel Museum, Monster Mutatie, Mogelijks Muzisch, Moduleerbare Muze, Moreel Museaal, Model Muraal, Moderne Mummie, Moulure Muur, Moment Museum, …

Vanuit kinderlijke verwondering en hun hersenspinsels worden ideeën geboren die daadwerkelijk vorm krijgen. Die elementen, die volwassen vaak verleerd zijn, vormen de creatieve bodem voor artistieke en theatrale ateliers. Zo repareren Hanne Struyf en Sofie Joan Wouters van Hirngespinst de wereld met kinderen.

Alle makers zijn uitgenodigd voor een korte optocht: het mobiele museum maakt een vijfhoekwandeling op 30 april om 15:45 met alle gemaakte werken. Een wandelend museum, dat wil je toch niet missen?

De workshop is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Reservatie met dag- of festivalpas
(kinderen hebben geen pas nodig)

30/04/2022
14:00

DMG (Plein WC rol)

Workshop

Crafts

Hannah Segerkrantz – hemp-it-yourself

Sterk als beton, buigzaam als klei. Ziedaar Hempcrete, een CO2-negatief bouwmateriaal van hennepvezels. Met een bewuste en zorgvuldige materiaalkeuze toont Hannah Segerkrantz in deze workshop de mogelijkheden van het hennepbeton. Als deelnemer leer je over de ecologische voordelen van hennepbeton en de mogelijke toepassingen ervan, evenals de praktische kennis over het mengen en gieten. Met houten mallen maak je kleine sculpturen met circulaire materialen. Verken samen met Hannah Segerkrantz de vorm- en productiemogelijkheden van Hempcrete, maar dan op huiskamerformaat. And learn how to hemp-it-yourself!

Reservatie met dag- of festivalpas

30/04/2022
15:00 - 19:00

DMG +1

Workshop

Binaural sounds - Reinout Rinus De Vos - 2Spaces x NEST

Geluidsartiest Reinout Rinus De Vos (UltraTerrestrial) brengt een ‘binaural beat’-installatie in samenwerking met bio-ingenieur Vladimir Kaigorodov. Gedurende een 20-tal minuten ervaart het publiek met koptelefoons en optionele binaurale lichtgadgets een diepgaande geluidservaring. (Maximaal 8 personen per sessie)

Vrij toegankelijk met dag- of festivalpas

30/04/2022
15:00

DMG (Erehal)

Workshop

Crafts

Hamza Abu Ayyash – Digital Calligraffiti

Hamza Abu Ayyash is een in Libanon geboren Palestijns activist en kunstenaar. Zijn interesse in de geschiedenis van het schrift en uitdrukkingen van sociale weerstand in de urbane ruimte wekten zijn sympathie voor Digital Calligraffiti. Op de grens van schoonschrift, underground en mediakunst zoekt hij vooralsnog ongehoorde stemmen die hij een democratisch middel tot expressie aanbiedt. Met enkel een internetverbinding, laptop en projector worden muren en gevels herschapen tot canvassen van verbinding, een uitdijende zoektocht hoe bepaalde westerse monumenten, iconen en symbolen in interactie kunnen treden met futuristische kunstvormen en oosterse traditie.

Hamza is een activistisch Palestijns ontwerper. Omdat de Israëlische ambassade als partner staat vermeld bij Design Fest Gent, voelt Hamza zich genoodzaakt om de workshop te annuleren, met veel pijn in hart. We respecteren zijn beslissing als activistisch ontwerper en vinden het zelf heel spijtig dat de workshop niet kan doorgaan. De Israëlische ambassade staat als partner op de affiche omdat zij de transportkosten voor een Israëlische designer hebben gefinancierd. Het is niet de bedoeling van het festival om een politiek standpunt in te nemen, enkel om een ontwerper te laten ondersteunen.

Reservatie met dag- of festivalpas

BRUT collective

KUYCKXMEERS

30/04/2022
16:00

DMG

DFG Talks/ Cases

Crafts

DFG-talks

– BRUT collective

BRUT staat voor gedurfde bewegingen en emoties voorbij de functionaliteit. Het collectief, opgericht in 2018, bestaat uit vijf interieurontwerpers die raakvlakken hebben op vlak van concept, visie en design. Uit de samenwerking ontstaan ontwerpen met een donker kantje en materialen in hun puurste, brute vorm. Als collectief toont BRUT de kracht van Belgisch design, waarin de individuele kenmerken van de ontwerpers kunnen samenkomen, dialogeren en naast elkaar bestaan. Kom tijdens de DFT-talk luisteren hoe de designers – Ben Storms, Bram Vanderbeke, Charlotte Jonckheer, Linde Freya Tangelder en Nel Verbeke – de dialoog aanzwengelen tussen ontwerpers en hun (design)omgeving. En hoe de wisselwerking zich steeds vertaalt in een scenografie die met individuele elementen een collectief verhaal visualiseert. BRUT werd uitgeroepen tot Young Design Talent 2019 door Flanders DC en ontving een Henry Van De Velde Gold Award.

– Bokrijk brandmerkt


‘Vakmanschap is doorgedreven vakkennis al doende omzetten in een al dan niet tastbaar, kwalitatief, relevant eindproduct.’ Dat zou de definitie kunnen zijn. Ondertussen weten we dat er tal van termen en klemtonen van toepassing zijn, maar vooral dat ‘hedendaagse relevantie’ een constante is. Onder meer om die reden hanteert het Openluchtmuseum Bokrijk sinds een zestal jaar een heel andere aanpak bij de ontsluiting van haar erfgoed en vertrekt het daarbij radicaal vanuit het heden, vaak in samenwerking met creatieve partners. Zonder relevantie op economisch, cultureel of maatschappelijk vlak is ambacht ten dode opgeschreven. Het houdt makers en de bedenkers scherp. 

Net om die reden dagen worden makers en bedenkers uitgenodigd voor de inmiddels 7e BKRK-award #Smaak. Inschrijven kan nog tot 21/4.

– KUYCKXMEERS

Glas = 100% recycleerbaar denk je? In theorie misschien. In de praktijk is dat slecht mogelijk voor ongeveer 90% van het materiaal. De overige 10% verdwijnt op stortplaatsen in de grond. De missie van KUYCKXMEERS, een Belgisch ontwerpduo, is helder: onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van dat moeilijk te recycleren glas. Dat resulteert in een reeks experimenten met ‘foam glass’, een materiaal dat grotendeels bestaat uit gerecycleerd glas, gemengd met een kleine hoeveelheid kalk. Glas wordt op die manier getransformeerd naar een licht, massief en gemakkelijk te bewerken materiaal. 

Anouck Kuyckx en Thomas Meers creëren met dat materiaal een reeks zero waste designobjecten in cilindervormige volumes, die bovendien de afvalberg verkleinen. Kom in de DFG-talk meer te weten over het tweede leven van uw drinkglas, keukengereedschap, verpakking van voedsel of interieurobjecten en volg de weg van ongewenst afvalmateriaal tot prachtige, functionele objecten.

– Jo De Baerdemaeker – Typo Belgiëque

De inhoud van dit tekstje zit al in de tekens waarmee het is neergeschreven, letterlijk. Achter elk lettertype – of font – dat we dagelijks gretig gebruiken, schuilt veel onderzoek, arbeid en geschiedenis. Typo Belgiëque duikt in een stukje lokale geschiedenis van de westerse typografie en bestudeert historische letterfamilies en onbekende lettergieterijen van België. 

Jo De Baerdemaeker leidt een praktijkgericht onderzoeksproject binnen LUCA School of Arts, Visual Design, dat met hedendaagse fonttechnologieën een Belgische, visuele identiteit ontwikkelt. Geïnspireerd op het historische, typografische drukwerken van grofweg 1830 tot 1950, krijgen oude fontfamilies een nieuw en digitaal leven. De recentste fonttechnologie waarborgt de hoogste leesbaarheid en zorgt ervoor dat de fonts perfect kunnen dienen als web- en schermtypografie. Er wordt zelfs gefluisterd dat de frisse fontcreaties de Belgische design studio’s en uitgeverijen net dat tikkeltje extra kunnen geven. Maar (f)luister vooral zelf, en zorg dat de talk met rode letter aangetekend staat.

Vrij toegankelijk met dag- of festivalpas

30/04/2022
20:00 - 21:00

DMG Binnentuin

Optreden

Tigerhorse

Tigerhorse is het project van Pieter De Meester, Jonas De Meester & Joppe Tanghe.

Verwacht je aan swampy 'funkblues' die recht uit het hart komen en terug naar de essentie grijpen. Puur en onversneden. Zwoel en exotisch als een tijger, krachtig en elegant als een paard. De bezwerende samenzang brengt je met dit alles naar hogere sferen. Opzwepend, sensationeel en funky.

Vrij toegankelijk in de binnentuin

Zondag 01/05/2022

01/05/2022
11:00 & 14:00

Industriemuseum (Textielatelier)

Workshop

Ecoprintworkshop Arteveldehogeschool

Ecoprinting floreert. Niet alleen is de techniek duurzaam, het levert ook nog eens prachtige resultaten op. De workshop toont aan dat je met bloemen en planten veel meer kan doen dan je denkt. Je leert drukken op textiel met bloemen en planten: kunst en mode in een duurzame symbiose en bovendien helemaal ecologisch. Hergebruikte vegetatie wordt gebruikt om patronen te ontwerpen op textiel. Vervolgens worden die opgerold en gekookt, waarna het drogen de laatste stap is. Geen workshop over de bloemetjes en de bijtjes, maar een inspirerende ecoprintervaring met alleen maar natuurlijke producten. Flower power is terug van nooit weggeweest.

Reservatie met dag- of festivalpas

01/05/2022
11:00

MIRY Concertzaal

Lezing (EN)

Circulair bouwen

Circulair bouwen

Om het festival af te ronden, staat een slotlezing over circulariteit op het programma. Drie sprekers kijken elk vanuit een ander perspectief naar verschillende aspecten van circulair bouwen – een belangrijk sleutelbegrip richting de toekomst. De nieuwe vleugel DING (Design In Gent) van Design Museum Gent vormt hierbij het vertrekpunt. Dat project draagt circulariteit, duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel.

Architecten Carmody Groarke, samen met TRANS architectuur/stedenbouw en RE-ST architectenvennootschap onderdeel van het DING-ontwerpteam, lichten het gebruik van ecologische materialen, recyclagemogelijkheden, vervangbaarheid van materialen en duurzame processen in het project toe. BC Materials vertelt onder meer over het innovatief traject dat Design Museum Gent is gestart om (bouw)afval van de Gentenaar te verwerken tot een circulaire gevelsteen voor DING. OpenStructures (OS), opgenomen in de collectie van Design Museum Gent, gaat in op hun open modulair ontwerp- en bouwprincipe dat kan worden opgeschaald van eenvoudige alledaagse voorwerpen tot architecturale projecten. Het aansluitend panelgesprek wordt gemodereerd door Véronique Patteeuw, architectuurdocent, onderzoeker en co-curator van de 10de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR 2022).

Sprekers: Carmody Groarke (Andy Groarke), BC Materials (Ken De Cooman), OpenStructures (Thomas Lommée & Christiane Hoegner)

Moderator: Véronique Patteeuw

Reservatie met dag- of festivalpas, of €5.

Doorlopend

27/04/2022 & 01/05/2022
14:00 - 18:00

DMG +1

Workshop

Japanse theeceremonie - Staf Daems - 2Spaces x NEST

Al meer dan 30 jaar beoefent Staf Daems Japanse theeceremonie. Hij behoort tot de Urasenke theeschool. 

In 1982 maakte Staf Daems kennis met de theeceremonie tijdens een reis in Japan. Het was het begin van een levenslange passie. Hij studeerde bij Nojiri Michiko sensei uit Rome. Doorheen de jaren behaalde hij verschillende diploma’s. Momenteel heeft hij de graad van Jun Kyô Ju (1st degree instructor). Hij ontving ook een speciale theenaam, Sōhō (宗峰).

Vrij toegankelijk met dag- of festivalpas

23/04/2022, 24/04/2022 & 30/04/2022, 01/05/2022
13:00 - 16:00

DMG -1

Demo

Doorlopende tentoonstelling – Unfold

In hun recentste project onderzoekt Studio Unfold op welke manier digitale technologieën en 3D-scans zinvol kunnen worden ingezet als blauwdrukken voor nieuwe objecten. Zo werken ze momenteel met de digitale scans van precolumbiaanse keramiek en bekijken ze hoe de digitale data van historische artefacten als startpunt kunnen dienen voor nieuwe verhalen over inclusie, traditie en kennis. Tijdens het festival opent Unfold een lab in Design Museum Gent waar volop zal geëxperimenteerd worden met een grote robot-arm-klei-printer, die samen met KASK ontwikkeld werd. Kunstenaars en ontwerpers worden uitgedaagd om samen met Unfold met de printer aan de slag te gaan. 

Tijdens het weekend van 23 en 24 april zijn kunstenaars Dennis Ceylan en Chris Hoeben te gast. Via een reeks experimenten onderzoeken ze hoe kunstenaar en robot kunnen ‘samenwerken’.

In het weekend van 30 april en 1 mei wordt een precolumbiaanse Braziliaanse urne uit de Marajoaracultuur geprint. Die urne, uit de collectie van Museu Nacional in Rio de Janeiro, werd verwoest in de brand van 2018. Een digitale scan is het enige overblijfsel van die urne.

Nieuwsgierig naar de symbiose tussen kunstenaar en machine of benieuwd of het lukt om een Marajoara-urne te printen? De demonstraties vinden doorlopend plaats van 13u tot 16u op de kelderverdieping (Vleugel 91) van Design Museum Gent. Claire Warnier en Dries Verbruggen, de drijvende kracht achter Unfold, zijn afwisselend aanwezig.

Vrij toegankelijk met dag- of festivalpas

28/04/2022 tot en met 30/04/2022
10:00 - 17:00

SMAK

Performance

Soulhacker – kunstcollectief CREW

Sinds 1996 exploreren de kunstenaars van CREW de artistieke mogelijkheden van technologieën als Virtual Reality - VR - en Mixed Reality. Met het onderzoeksproject Soulhacker koppelen ze hun expertise aan de inzichten van neurowetenschappers van Brai3n. Via de vermenging van kunst en VR zoeken ze samen naar nieuwe therapeutische oplossingen en inzichten in de psychiatrie. Kunst wordt hierbij ingezet om mensen met psychische problemen te empoweren.

Soulhacker grijpt terug naar de hypnotherapie van Dr. Milton Erickson, waarbij metaforen, contradicties en symbolen succesvol ingezet worden voor de behandeling van diverse psychopathologieën. De nieuwe virtuele wereld die CREW ontwikkelt voor Soulhacker stelt patiënten in het herstelproces centraal als actor. Benieuwd? Tijdens DFG is een deel van het Soulhackeronderzoek – VR-gewijs –  te beleven in het SMAK.

Soulhacker is een innovatief partnerproject dat tot stand komt met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. Soulhacker maakt gebruik van de technologie die ontwikkeld wordt binnen PRESENT, CREW's Horizon 2020 onderzoeksproject. PRESENT onderzoekt interactie met geavanceerde avatars door verbale en non-verbale communicatie.

Toegankelijk zonder dag- of festivalpas mits registratie

22/04/2022 - 23/04/2022 - 27/04/2022 - 30/04/2022 en 01/05/2022
13:00 - 17:00

Op locatie

Vuilvissen

DOKano: Gent proper maken vanop een kano


DOKano maakt de wereld aangenamer vanop het water. Samen met IVAGO zetten we ons in om de waterkwaliteit van het Gentse water te verbeteren. In het weekend lenen we per vaardag twee gratis kano's uit, in ruil voor een emmer drijfvuil. Normaal vertrekken we vanuit Bar Bricolage, maar tijdens Design Fest Gent stap je in je kano aan het Industriemuseum. Je krijgt alle materiaal om te varen en te vuilvissen. Wie weet wordt jouw vangst wel ‘the catch of the day’ die wordt tentoongesteld op Design Fest? In ieder geval: laat je zorgen op de kade, geniet van Gent vanop het water en doe iets goed voor de wereld. It’s a win win win! Reserveer nu je kano op info@dokano.be en vermeld Design Fest Gent.

DOKano ken je misschien van het Schoon Water Project voor schoolgaande jeugd, of als organisatie van teambuildings voor bedrijven. Mocht je nog twijfelen: kom uit die zetel, kies het ruime sop en vaar mee!

Terwijl je in een kano-met-3 rondvaart, kun je met de gebruiksvriendelijke app “Drijfvuil … gij vangt” op je eigen smartphone drijfvuil registreren.
Zo help je actief mee om vervuiling op en in het water in kaart te brengen, zodat er nadien efficiënt kan opgeruimd en gerecycleerd worden.
Deze app is voor Dokano ontworpen door studenten Grafische & digitale media van de Arteveldehogeschool, samen met de graduaatsopleiding Programmeren.

Deelname: €3

22/04/2022 - 01/05/2022
16:00 — 21:15

Op locatie

Performance

DE WILDE ROUTE

Be Wild, Act & Change. Tijdens Design Fest Gent vormen verschillende designwinkels een parcours door Gent. In aanloop naar het festival stelt elke winkel een of meer deadstocks ter beschikking aan een organisatie of designer. Die gaat ermee aan de slag om nieuw verkoopbaar en uniek design mee te ontwerpen. Tijdens DFG presenteren en verkopen de ontwerpers hun creaties in de desbetreffende shops. 

DATA

De Wilde Route loopt tijdens het Design Fest Gent van 22/04 tot 01/05.

OVERZICHT SHOPS/adres

  1. Design museum shop - Jan Breydelstraat 5

  2. Piet Home - Sint-Pietersnieuwstraat 9

  3. Nordic house – Belfortstraat 8

  4. Bijhuis - Sint-Baafsplein 66

  5. Deneef & Goemaere - Onderstraat 65

  6. Koperhuis - Kraanlei 27

  7. Huiszwaluw - Onderbergen 5

  8. Atelier Ecru - Burgstraat 18

  9. l’AmuZette - Krommewal 2

  10. Piet Hippoliet - Hippoliet Lippensplein 22

  11. Short List - Burgstraat 147

  12. Surplus - Zwartezustersstraat 9

  13. Huis Mortier - Lange Steenstraat 52

  14. Artikel Nr. - Keizerkarelstraat 117

  15. Art Nivo - Onderbergen 78A

  16. helen b & vrienden - Vrijdagmarkt 28

  17. Agnes & Maurice - Predikherenlei 9

OVERZICHT ORGANISATIES/Designer

  1. Onbetaalbaar 

  2. iDROPS -Connected dots 

  3. Voem 

  4. Manoeuvre 

  5. Arnaud Vanrafelghem 

  6. Axelle Vertommen

Vrij toegankelijk.

22/04/2022 tot 01/05/2022

DMG 0

Storytelling

The Exploded View

Met een radicaal nieuwe blik kijkt The Exploded View naar een woning. Zonder schroom ontleden ze de vele toepassingen van een huis om die vervolgens met biobased materialen terug op te bouwen. Voedingsresten, textiel, (riool)water of bacteriën, maar ook local mining, 3D-printing en losmaakbaarheid maken deel uit van hun levensgrote maquette. The Exploded View benadrukt de mogelijkheden en schoonheden van een circulaire en biobased bouwwereld en maakt bovendien zichtbaar en voelbaar wat tot voor kort nog ondenkbaar was.

Laat je rondleiden door begeesterde gidsen tussen de vele maquettes die haarfijn tonen hoe The Exploded View te werk gaat.

  • Vr 22/04: van 10u30-12u + van 14u tot 15u30 + van 16u tot 17u30 + van 19u30 tot 21u

  • Za 23/04: van 10u30-12u + van 14u tot 15u30 + van 15u tot 16u30 + van 19u30 tot 21u

  • Zo 24/04: van 10u30-12u + van 16u tot 17u30

  • Ma 25/4: van 12u tot 13u30

  • Di 26/4: van 12u tot 13u30

  • Woe 27/04: van 10u30-12u + van 14u tot 15u30 +  van 16u tot 17u30

  • Do 28/04: van 10u30 (10u00) -12u (13uur) + van 16u tot 17u30 

  • Vr 29/04: van 10u30-12u + van 16u tot 17u30 + van 19u30 tot 21u

  • Za 30/04: van 10u30-12u + van 14u tot 15u30 + van 16u tot 17u30 + van 19u30 tot 21u

  • Zo 01/05: van 10u30-12u + van 14u tot 15u30 + van 16u tot 17u30

Vrij toegankelijk met dag- of festivalpas

29/04: 17:00 - 20:00
30/04: 10:00 - 15:00

Kopergieterij

LUCA Projects

WANHOOP

WANHOOP laat de stemmen van jongeren horen en nodigt de bezoeker uit om in de geest van tieners te stappen. In de expo tonen ‘experience rooms’ het toekomstbeeld van jongeren en de impact die dat beeld  heeft op hun mentaal welzijn.  

Studenten Visual Design (LUCA School of Arts) organiseerden een focusgroep met jongeren rond klimaatrechtvaardigheid. Hierbij kwam er veel boeiends aan het licht.  Een algemeen gevoel van wanhoop, bezorgdheid… moedeloosheid zelfs. Dit niet alleen door de klimaatproblematiek maar ook door de andere uitdagingen waarmee onze maatschappij worstelt.  Anderzijds  bleek dat ook ook  hoop, veerkracht en doorzettingsvermogen deze jongeren drijven.
En daarom breken we een lans breken voor jongeren op Design Fest Gent, een nieuw festival dat toont wat design kan: onderzoekend, experimenteel en activistisch. Een festival van hoop en veerkracht. 

ARTIESTEN/PERFORMERS: Julia Gaik, Merel Leenaers, Tiara Perquy, Simon Vanrysseghem, Anouk Vanheylewegen

CREDITS: van Julia Gaik, Merel Leenaers, Tiara Perquy, Simon Vanrysseghem, Anouk Vanheylewegen

met dank aan KOPERGIETERY & LUCA School of Arts

Vrij toegankelijk mits reservatie

29/04: 18:00 - 22:00
30/04: 14:00 - 20:00 01/05: 10:00 - 20:00

Broei

LUCA Projects

FUTURES THINKING

Visual Design studenten (LUCA School of Arts) nodigen textielontwerper Thomas Renwart, grafisch ontwerper Marie Maite, beeldhouwer Dennis Ceylan en muzikant Aram Abgaryan uit om luidop te dromen over hun ideale toekomst. Kom naar de verrassende werken kijken in Broei en maak live het opbouwen van een sculptuur mee, van 29 april tot 1 mei.

Met FUTURES THINKING willen de LUCA studenten het belang van toekomstdenken in de verf zetten. Nadenken over en het visualiseren van al onze verschillende toekomsten is belangrijk voor het ‘nu’. De studenten kozen er resoluut voor om zich te verdiepen in de preferred futures, de wenselijke toekomsten waar we positief naar uitkijken en op hopen. 

ARTIESTEN/PERFORMERS: Aran Abgaryan, Dennis Ceylan, Marie Maite, Thomas Renwart


CREDITS: van Aran Abgaryan, Dennis Ceylan, Marie Maite, Thomas Renwart, Febe Ampe, Bauke Bael, Nathan Bafort, My Linh Tach met dank aan Broei & LUCA School of Arts

Vrij toegankelijk mits reservatie

29/04: 10:00 - 13:00
30/04: 15:00 - 20:00 01/05: 15:00 - 18:00

Kopergieterij

LUCA Projects

Table Dialogues

In Table Dialogues van kunstenaarsduo Robbert&Frank Frank&Robbert ben je als publiek performer en toeschouwer tegelijk. Je wordt letterlijk in de schoenen van de makers gezet. Laat je meenemen door de klei en het krijt (natuur) met een virtual reality headset (digitaal) op je hoofd. 

Participatie staat centraal in Table Dialogues. Robbert&Frank Frank&Robbert gaan dit keer een stap verder en betrekken nu ook andere makers in het 'opnieuw' presenteren van de voorstelling. Deelnemers aan de LUCA masterclass Design for Impact gingen aan de slag, (her)maken de Table Dialogues en zoeken zo het snijpunt van beeldende kunst, theater, performance, maken en publieksparticipatie op. Laat je verrassen en maak een diepe duik in je diepste zelf ! Wie durft ? 

ARTIESTEN/PERFORMERS: Robbert&Frank Frank&Robbert


CREDITS: van Robbert&Frank Frank&Robbert met Sofie De Block, Amber Holvoet, Thijs Mackelberg, Lisa Steenbeke, Ariane Van Den Bossche, Vicky Van Keer met dank aan Kopergieterij en LUCA School of Arts creative producer Wim Forceville, Wuwao met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds

Vrij toegankelijk mits reservatie