Oud is het nieuwe jong

Leeftijd is een kracht die ontketend moet worden. Dat is de visie van sociaal ontwerpster Susana Antonio en psycholoog Angelo Campota. Met hun project 'Old is the New Young' gebruiken ze leeftijd als een superkracht, door ouderen mondiger te maken, hun talenten te erkennen en hun uniciteit te benadrukken. Via creatieve borduurworkshops geven ze een podium aan ouderen om zo hun natuurlijke potentieel te doen schitteren.

Op maandag 25 april, de vierde dag van Design Fest Gent, werd het Industriemuseum voor even omgetoverd tot een Portugees naaiatelier. Tijdens een ambachtelijke borduurworkshop leerden acht oma’s hoe je een uniek zelfportret maakt. Bij binnenkomst nam een fotograaf eerst een portretfoto, die meteen daarna werd gestreken op een stukje textiel. Vervolgens nodigden de ambachtsvrouwen je uit om plaats te nemen aan een grote tafel om je vers gestreken foto te pimpen met naald en kleurige draad.

De naaisters, die allemaal de mooie leeftijd van 80 jaar of ouder hadden, ondersteunden je tijdens het borduren met veel individuele liefde en zorg, zoals alleen oma’s dat kunnen. Want ook al verstond je geen snars van de Portugese woorden van de dames, hun warmte en passie waren meer dan voldoende om je op weg te helpen met je borduurwerk. Ze deelden met veel plezier de kneepjes van het vak en enkele van grootmoeders geheimen. De ‘obrigado’ aan het einde was dan ook heel groot en hartelijk. 

Met dit project willen Susana Antonio en Angelo Campota ouderen empoweren, zowel fysiek als sociaal. Het borduren is een ideale therapie om hun fijne motoriek te onderhouden. Want door onder andere reuma in de vingers, wordt dit ook steeds lastiger. De hoofddoelstelling is echter het sociaal emanciperen. Elke oudere persoon heeft namelijk een individueel talent of passie die we moeten koesteren en stimuleren.

Susana en Angelo combineren ontwerp met sociale innovatie, waarbij ze samenwerken met lokale gemeenschappen, zoals ouderen, langdurig werklozen, andersvaliden, immigranten en anderen. Met hun collectief Fermenta brengen ze een divers wereldwijd netwerk van ontwerpers, etnografen, kunstenaars, strategen en technologen samen om het netwerk van lokale gemeenschappen te verbeteren door middel van design.

Vorige
Vorige

Panelgesprek Ponton: Concept voor een designtijdschrift in Vlaanderen

Volgende
Volgende

DFG Talk over water