Hoe we duurzamer kunnen (ver)bouwen

De bouwsector behoort tot de meest vervuilende sectoren ter wereld. Ze is verantwoordelijk voor de helft van de ontginning van grondstoffen, en voor dertig procent van het afval. Bovendien is ze verantwoordelijk voor 30 tot 40 procent van de CO2-emissie. Hoewel het niet makkelijk is om zo’n logge tanker van koers te doen veranderen, inspireert Design Fest Gent (interieur)architecten om het over een andere boeg te gooien.

Huis met honderd materialen

Vanuit hun Nederlandse hoofdkwartier ontwikkelden de Belgen Lucas De Man en Pascal Leboucq The Exploded View, zowel in een nomadische miniversie als in een levensgrote buitenversie. In de installatie brengt het duo een honderdtal circulaire, ecologische bouw- en interieurmaterialen samen. Zo vereenvoudigen ze de brug naar het grote publiek.

Materialen met emotie

Al van bij de oprichting kiest het Gentse Onbetaalbaar voor een ecologische aanpak. Terwijl het collectief zich in een eerste fase vooral op upcycling en meubilair richtte, zijn ze intussen uitgegroeid tot een interieurstudio. Daarvoor legde Onbetaalbaar een materialenbibliotheek aan, waaruit potentiële klanten – zoals de bar van Muziekcentrum De Bijloke – kunnen kiezen.

Aarde aan de muur

Een project in Afrika inspireerde het Brusselse architectenbureau BC Architects om terug te grijpen naar het verleden, en met aarde te bouwen. Dat triggerde hen om, eenmaal terug in België, ook hier aan de slag te gaan met de aarde van Brusselse bouwwerven. Onder de noemer BC Materials brachten ze intussen een reeks kalkpleisters voor binnenmuren, stamplemen vloeren en een lemen baksteen uit.

Van microgolfovenglas tot glastegel

Het Brusselse Studio Plastique doet al zeven jaar onderzoek naar de afvalstromen van glas uit onder meer microgolfovens. Zo brachten Theresa Bastek en Archibald Godts voor Common Sands onder meer in kaart welke reis rond de wereld een microgolfoven aflegt voor hij in de winkel komt, en maakten ze een kleine serie vazen uit tot nu toe onrecycleerbaar glasafval. Op vraag van het Noorse architectenbureau Snøhetta lanceren ze nu de tegelcollectie Forite uit afvalglas in samenwerking met het Italiaanse Fornace Brioni.

Van schelp tot baksteen

Rebecca Fezard en Elodie Michaud – samen Hors-Studio – gingen aan de slag met schelpen van zeedieren. In combinatie met een bindmiddel uit zeewier creëerde het Franse duo zo een volledig biologisch afbreekbare baksteen. Als de materialen van Raw Rows op een dag geen dienst meer kunnen doen, zijn ze makkelijk op te lossen in water.

Vorige
Vorige

DFG Talk over Biobased Materials

Volgende
Volgende

DFG Talk over Urban Mining